de aard van een verslaving – vervolg

Dit is deel 2 van het artikel De Aard van een Verslaving. Deel 1 staat hier. 
STOPPEN MET BEHULP VAN JE WILSKRACHT
 je mag stoppen met roken
Wanneer je van het ene op het andere moment stopt, moet je voortdurend op je hoede zijn. Je verslaving is niet verslagen.

Je hecht nog steeds waarde aan het roken – in elk geval onderbewust. Je wordt voortdurend in de verleiding gebracht – op een feestje, na het eten, na de sex – elke keer opnieuw moet je jezelf weer vertellen Nee, ik wil niet roken, ik doe het niet, ik ben sterk. Maar wat gaat er gebeuren wanneer je op een feestje bent, of wanneer je een ernstige emotionele schok te verwerken krijgt?

 Ik heb een man gekend – een psychiater – die ophield met roken, en dat tien jaar lang volhield. Later gaf hij toe dat hij gedurende deze tien jaar voortdurend gedacht had: wat moet er met me gebeuren dat zo erg is dat ik weer mag roken? Nou, als een van mijn dochters plotseling komt te overlijden, dan mag ik wel weer gaan roken.
Alhoewel dat laatste gelukkig nooit gebeurde, is hij toch weer gaan roken vanwege iets onbelangrijks – een voorwendsel dat zijn nog immer springlevende verslaving hem in het oor had gefluisterd. Die had niets aan kracht ingeboet gedurende de afgelopen tien jaar.
Wanneer je jezelf dwingt te stoppen – en dat is wat je doet op deze manier – dan is het een straf om te stoppen, en dan is roken een beloning. Op deze manier wordt het rojen wel erg aantrekkelijk. En wanneer je weer gaat roken, is je verslaving weer een stukje sterker geworden. Hij was nooit geweest.

 WAT IS DAN WEL DE JUISTE METHODE?
 
In mijn boek “Je Mag Stoppen” gebruik ik een methode om je verslaving op een dwaalspoor te zetten, om het stoppen te vergemakkelijken, en om te zorgen dat het stoppen definitief is. Omdat dit gedeelte van je geest zoveel makkelijker toegang heeft tot de sterke krachten van het onderbewustzijn dan je bewuste zelf, zou je anders een groot nadeel ondervinden in het beginstadium van het stoppen.
Je verstand alleen zal nooit in staat zijn om jou te doen stoppen met roken, ook al denkt het misschien dat het dat op pure wilskravht kan doen. Daarom gaan we in een voorbereidende fase een aantal andere krachten in ons onderbewustzijn recruiteren – krachten, waarvan de verslaving denkt dat het zijn vrienden zijn.
Op het moment dat je werkelijk stopt zal je verslaving in paniek raken, en een beroep doen op deze onderbewuste krachten, alleen maar om erachter te komen dat deze krachten niet meer tot zijn beschikking staan.
Gedurende deze fase ben je een ex-roker. Je verslaving is nog steeds in leven. In deze fase zullen we nog meer mind-tricks gebruiken, waardoor we de verslaving zullen zien wegkwijnen tot hij totaal verdwenen is. Sorry jongen, maar we hebben je niet nodig!
Nu zijn we in het niet-rokers stadium. Het stadium waarin ik de laatste zeventien en een half jaar geweest ben. Het is net alsof ik nog nooit gerookt heb. Ik heb in al die tijd niet de geringste behoefte gehad om een sigaret te roken. Mensen kunnen me dronken voeren en me een sigaret aanbieden – geloof me, “vrienden” hebben dat gedaan – maar ik zou nooit een sigaret aannemen, om de doodeenvoudige reden dat ik niet rook, en dat sigaretten geen enkele verleiding voor me zijn.


CONCLUSIE
Onthoud voorlopig dit: dat je nu een verslaving hebt, betekent niet dat je gedoemd bent altijd verslaafd te zijn. Je kan je verslaving loslaten. Voer hem niet. Zeg en denk geen dingen als Ik ben Kees en ik ben verslaafd, want voor je verslaving is dit een uitstekend compromis. Zelfs nadat je gestopt bent het verslavende middel te nemen, ben je je verslaving nog voortdurend aan het voeden – en hij zal geduldig wachten tot hij weer tevoorschijn kan springen.
 
Behalve een boek over stoppen met roken, schrijft Roelien ook urban en gothic fiction. Een e-bundel korte verhalen is verkrijgbaar bij iBooks en Amazon. http://www.amazon.com/Roelien-Reinders/e/B00H5MKB9Q
 
Meer over Roelien: http://www.trancemissie.eu