tips stoppen met roken

tips om te stoppen met roken

Stoppen met roken is heel goed mogelijk, ook al rook je nog zo lang. Ik ben daar zelf een voorbeeld van. Na zo’n 20 jaar te hebben gerookt, ben ik nu al net zo lang rookvrij. Ik heb geen enkele sigaret meer gerookt, en ik heb er ook geen moment meer naar verlangd. Daarom geef ik je hier een paar tips en trucs om te stoppen met roken.

10 TIPS OM TE STOPPEN MET ROKEN

1. ZORG DAT JE FOCUS GOED IS

Alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Tot het op een gegeven moment zo groot wordt dat je het niet meer kan beheersen. Daarom is het belangrijk dat je je concentreert op hoe fantastisch het zou zijn als je met roken gestopt bent. Concentreer je vooral niet op hoe akelig het is dat je nu nog rookt. Dit is een van de krachtigste tips om te stoppen met roken!

2. WEES GEDULDIG MET JEZELF

Accepteer dat je nu eenmaal niet perfect bent. Concentreer je niet op het gedeelte van jezelf waar je niet blij mee bent, maar concentreer je op je goede kanten. Je hebt een stap gezet om te stoppen met roken, en vroeger of later zal je rookvrij leven. Het hoeft niet allemaal vandaag.

3. GA BEWEGEN

Ga rennen, fietsen of dansen om je energie in beweging te zetten. Als je intensief bezig geniet je van alle zuurstof die je binnenkrijgt. Haal een paar keer diep adem en voel hoe de lucht je lichaam binnenstroomt.

4. NEEM EEN TIME-OUT

Neem eens een rookpauze zonder sigaret. Doe nu net alsof je aan het roken bent. Zuig de lucht naar binnen en blaas hem weer naar buiten. Merk je hoe ontspannen je daarvan wordt? Dit is een simpele tip bij het stoppen met roken die echt werkt.

5. ABSORBEER GEEN ENERGIE VAN ANDEREN

Veel mensen zijn gevoelig voor energie en atmosfeer. Een rookgordijn schermt je van deze vervelende invloeden af. Je kan hetzelfde effect bereiken door een groot wit licht in en om je heen te visualiseren, of door auraversterkende oefeningen te doen.

6. LEER OM TE GAAN MET JE EMOTIES

Een sigaret helpt niet tegen vervelende emoties. Als dat zo was, dan zouden alle rokers dolgelukkig zijn. De waarheid is dat zowel rokers als niet-rokers allerlei emoties beleven. Dat hoort bij het leven, en dat maakt het juist leuk. De vervelende emoties horen hier ook bij.

7. LEER OMDENKEN

Als je je rot voelt heb je zin in een sigaret. Maar wees nu eens eerlijk: denk je dat die sigaret je kan helpen bij het oplossen van je problemen? Dat zou betekenen dat alle rokers succesvol en gelukkig waren, en alle niet-rokers beklagenswaardige losers. Je weet dat dit niet klopt.

8. DE EEUWIGE VERSLAAFDE BESTAAT NIET

Ik ben Jan en ik ben verslaafd aan … Ik weet dat er groepen zijn waar dit soort uitspraken normaal zijn, maar ik ben het er niet mee eens – zie punt 1 van deze tips om te stoppen met roken. Je zal mij dit dus nooit horen zeggen. Ja, in een ver verleden had ik een rookverslaving maar die heb ik al lang geleden losgelaten. Je bent veel meer dan je verslaving!

9. STOP NIET MET BEHULP VAN WILSKRACHT

Dwing jezelf niet om te stoppen met roken. Wilskracht is goed, maar die heb je niet altijd bij de hand, vooral niet in situaties waarin je heftige emoties doormaakt. En je weet waarschijnlijk wel dat je wilskracht vermindert wanneer je een biertje of een wijntje drinkt.

10. PAS OP MET LOTGENOTENSTEUN

Als er twintig gevangen krabben in een emmer zitten, en eentje probeert er te ontsnappen, dan zul je zien dat de achterblijvers de krab weer de emmer intrekken. Hij mag er niet uit. Hetzelfde zie je vaak bij mensen. Soms gebeurt het bewust, meestal niet. Probeer het te signaleren als een lotgenotengroep je tegenhoudt in plaats van helpt, en stap de groep uit. De beste tips om te stoppen met roken krijg je van mensen die het al geruime tijd gestopt zijn – niet van rokers!